Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2017: Όλες οι αλλαγές και οι νέες κατανομές των τμημάτων στα Επιστημονικά Πεδία

Πέντε μήνες «γεμάτους» έχουν μπροστά τους οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς φέτος αυτές αναμένεται να ξεκινήσουν τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου (πιθανότερη ημερομηνία είναι η 6η Ιουνίου), μετά τις απολυτήριες εξετάσεις στα Λύκεια.
Τις επόμενες μέρες το υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιό του θα ενημερώσει τους υποψηφίους για το χρονικό διάστημα υποβολής της αίτησης-δήλωσης συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις, η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός του Φεβρουαρίου, ενώ μέσα στον Μάρτιο αναμένεται η ανακοίνωση του αριθμού των θέσεων εισακτέων στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.
Η μεταφορά της έναρξης των πανελλαδικών εξετάσεων μέσα στον Ιούνιο είναι μία από τις αλλαγές φέτος, ωστόσο δεν είναι η μόνη.
Σε αντίθεση με την περσινή χρονιά, που είχαμε δύο κατηγορίες εξεταζομένων, με το παλιό και με το νέο σύστημα, φέτος όλοι οι υποψήφιοι, απόφοιτοι και τελειόφοιτοι (παλιοί και νέοι), θα διαγωνιστούν με το ίδιο σύστημα εξέτασης, το νέο (που ίσχυσε για πρώτη φορά το 2016).
Ετσι, φέτος, τόσο οι μαθητές της τελευταίας τάξης του Γενικού Λυκείου όσο και οι απόφοιτοι-υποψήφιοι που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι σε ένα μόνο επιστημονικό πεδίο θα εξεταστούν σε τέσσερα μαθήματα, ενώ όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι σε δύο επιστημονικά πεδία θα εξεταστούν και σε ένα πέμπτο μάθημα, το οποίο μπορεί να είναι Γενικής Παιδείας ή Ομάδας Προσανατολισμού.
Ολοι οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν έναν ή δύο από τους συνδυασμούς μαθημάτων ανά Ομάδα Προσανατολισμού, λαμβάνοντας υπόψη και τα μαθήματα στα οποία υπάρχουν αυξημένοι συντελεστές βαρύτητας.
Για την εισαγωγή στα τμήματα κάθε επιστημονικού πεδίου θα υπολογίζονται τα τέσσερα (4) μαθήματα και οι συντελεστές βαρύτητας που προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο.
Θα προηγηθούν οι απολυτήριες ενδοσχολικές εξετάσεις
               Φέτος για πρώτη φορά η αποφοίτηση των μαθητών-υποψηφίων θα ολοκληρωθεί στο τέλος Μαΐου. Μέχρι τότε οι μαθητές – υποψήφιοι θα έχουν ολοκληρώσει και τις απολυτήριες ενδοσχολικές εξετάσεις και ως εκ τούτου θα έχουν περίπου μια εβδομάδα καιρό για προετοιμασία, πριν από την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΟΡΙΩΝ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΜΟΡΙΑ ΑΝΑ ΜΟΝΑΔΑ
ΣΧΕΣΗ
Α. Μάθημα αυξημένης βαρύτητας
330
1,65
Β. Μάθημα αυξημένης βαρύτητας
270
1,35
Υπόλοιπα Πανελλαδικώς Εξεταζόμενα μαθήματα
200
1
ΜΟΡΙΑ ΑΝΑ ΜΟΝΑΔΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΔΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ 
ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
1ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
3ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
4ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
ΑΡΧΑΙΑ
330
200
200
ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
270
200
200
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
200
240
330
ΛΑΤΙΝΙΚΑ
200
0
0
ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
0
290
0
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
0
0
270
ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
2Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
3Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
4Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
ΦΥΣΙΚΗ
270
200
200
ΧΗΜΕΙΑ
200
270
200
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
200
200
330
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
330
0
0
ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
0
330
0
ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
0
0
270
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
5Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
3Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
4Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
330
200
200
Α.Ε.Π.Π.
200
200
200
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
200
240
330
Α.Ο.Θ.
270
0
0
ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
0
290
0
ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
0
0
270
Πηγή: Πηγή: Καλοδήμος Δημήτρης - Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού Λαμίας (ΚΕΣΥΠ)
      
Σημαντικές αλλαγές στην κατανομή των Τμημάτων στα Επιστημονικά Πεδία
                Σημαντικές αλλαγές έχουμε φέτος και στην κατανομή των Τμημάτων στα επιστημονικά πεδία. Έτσι στο 1ο επιστημονικό πεδίο (Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες) στα τμήματα των Πανεπιστημίων, εντάσσεται το τμήμα  Δημόσιας Διοίκησης (Αθήνα) Πάντειο,  ενώ στα Τμήματα των ΤΕΙ εντάσσονται τα τμήματα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας (Καστοριά) ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας (Αργοστόλι) ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
                Στο 2ο Επιστημονικό πεδίο  (Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες) στα τμήματα των Πανεπιστημίων  εντάσσονται τμήματα Πληροφορικής, Θεάτρου και Βιολογίας, ενώ διαγράφονται τα τμήματα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης (Αθήνα) Γεωπονικό Πανεπιστήμια και Αγροτικής Ανάπτυξης (Ορεστιάδα) ΔΠΘ. Συγκεκριμένα εντάσσονται: Πληροφορικής (Θεσσαλονίκης) ΑΠΘ, Πληροφορικής (Κέρκυρα) Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Πληροφορικής (Αθήνα) Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, Πληροφορικής (Λαμία) Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πληροφορικής (Πειραιάς) Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πληροφορικής και Τηλεματικής (Αθήνα) Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Εφαρμοσμένης Πληροφορικής (Θεσσαλονίκη) Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Στατιστικής (Αθήνα) Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης (Πειραιάς) Πανεπιστήμιο Πειραιά, Ψηφιακών Συστημάτων (Πειραιάς) Πανεπιστήμιο Πειραιά, Θεάτρου (Θεσσαλονίκη) ΑΠΘ, Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής (Αλεξανδρούπολη) ΔΠΘ και Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας (Πειραιάς) Πανεπιστήμιο Πειραιά.
22 νέα τμήματα στο 3ο επιστημονικό πεδίο
                Το 3ο επιστημονικό  πεδίο (Επιστήμες Υγείας και Ζωής) φέτος είναι περισσότερο ευνοημένο από τα άλλα επιστημονικά πεδία καθώς σε αυτό προστίθενται συνολικά 22 τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, ενώ διαγράφεται μόλις 1 τμήμα το Τεχνολόγων Περιβάλλοντος και  Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς (Ζάκυνθος)  ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
               Συγκεκριμένα εντάσσονται:  τα πέντε πανεπιστημιακά τμήματα της Χημείας (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Ηρακλείου και Πατρών), αλλά και τα τμήματα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος (Θεσσαλονίκη) ΑΠΘ, Θεάτρου (Θεσσαλονίκη) ΑΠΘ, Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και  Φυσικών Πόρων (Ορεστιάδα) ΔΠΘ, Επιστημών της Θάλασσας (Μυτιλήνη) Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Περιβάλλοντος  (Μυτιλήνη) Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης (Ιωάννινα) Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
               Παράλληλα στα ΤΕΙ του 3ου επιστημονικού πεδίου εντάσσονται τα πέντε τμήματα Τεχνολογίας Τροφίμων (Αθήνα, Αργοστόλι, Καρδίτσα, Θεσσαλονίκη και Καλαμάτα), τα δυο τμήματα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος (Δράμα και Καρπενήσι), τα δυο τμήματα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών (Αθήνα και Δράμα), το τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας (Αθήνα) και το τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών (Μεσολόγγι).
                Στο 4ο επιστημονικό πεδίο (Επιστήμες της Εκπαίδευσης) εντάσσονται  τα τμήματα Θεάτρου (Θεσσαλονίκη) και Θεατρικών Σπουδών (Αθήνα, Πάτρα, Ναύπλιο) και το τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης (Ιωάννινα) Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
                Τέλος στο 5ο επιστημονικό πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής) εντάσσονται τα παρακάτω τμήματα: το τμήμα Θεάτρου (Θεσσαλονίκη), το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης (Ορεστιάδα), το τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης (Χίος), το τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Κοζάνη), το τμήμα  Επιστήμης Υπολογιστών (Ηράκλειο), το τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών (Θεσσαλονίκη), το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών (Πειραιάς), το τμήμα Διεθνών,  Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών (Αθήνα), καθώς και τα 2 τμήματα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης (Ξάνθη και Χανιά).
               Παράλληλα στα τμήματα ΤΕΙ του 5ου επιστημονικού πεδίο εντάσσονται τα 3 τμήματα Μηχανικών Αυτοματισμού (Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Χαλκίδα), τα 5 τμήματα Ηλεκτρονικών Μηχανικών (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Λαμία, Χανιά), το τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων (Πειραιάς).
               Από το 5ο επιστημονικό πεδίο διαγράφεται ένα τμήμα των ΤΕΙ το Τεχνολόγων Περιβάλλοντος και  Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς (Ζάκυνθος)  ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.


Πηγή http://www.alfavita.gr/arthron/ekpaideysi/panelladikes-exetaseis-2017-oles-oi-allages-kai-oi-nees-katanomes-ton-tmimaton#ixzz4UmTXFIVp 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...