ΑΣΚΗΣΕΙΣ
*1.1 Η περιεκτικότητα του φρέσκου
γάλακτος σε ασβέστιο (Ca) είναι 122 mg/100 ml γάλακτος. Πόση μάζα ασβεστίου περιέχεται
σε 1 λίτρο φρέσκου γάλακτος;
1,22 g
**1.2 Αν αναμείξουμε 200 mL υδατικού
διαλύματος ζάχαρης 5°lo (w/ν) με 300 ml υδατικού διαλύματος ζάχαρης 10% (w/v), ποια
θα είναι η % (w/v) περιεκτικότητα του διαλύματος που θα προκύψει;
87%(w/v)
*1.3 Υδατικό διάλυμα NaCI έχει
10 % (w/v) περιεκτικότητα και πυκνότητα 1,1g/mL. Ποια θα είναι η %(w/w) περιεκτικότητά
του;
9,09% (w/w)
**1.4 Ποιος όγκος νερού πρέπει να
προστεθεί σε 200 ml υδατικού διαλύματος οργανικής ένωσης 20% (w/v) , έτσι ώστε η
περιεκτικότητα του να ελαττωθεί κατά 20%;
50 ml
**1.5 Από ένα kg υδατικού διαλύματος θειικού οξέος (H2SO4) 5%(w/w)
παραλαμβάνουμε 100 g τα οποία προσθέτω
σε άλλα 100 g υδατικού διαλύματος θειικού οξέος 10% (w/w). Ποια θα είναι η %
(w/w) περιεκτικότητα του τελικού διαλύματος;
7,5%
**1.6 Διάλυμα Α περιέχει 200 διαλύματος
ζάχαρης 10%(w/w) , ενώ διάλυμα Β 500mL διαλύματος χλωριούχου νατρίου 4%(w/v). Αν
εξατμισθεί το νερό των διαλυμάτων Α και Β ποιο υπόλειμμα θα ζυγίζει περισσότερο;
Το ίδιο
**1.7 Η διαλυτότητα της αέριας αμμωνίας
σε νερό είναι 90g/100g νερού στους 0οC και 31g/100g νερού στους 40οC.
Α) Αν στους 0οC προσθέσουμε
40g NH3 σε 50g νερού τι είδους διάλυμα θα προκύψει; (κορεσμένο ή ακόρεστο;)
Β) Αν θερμάνουμε το διάλυμα που
σχηματίσθηκε από τους 0οC στους 40οC πόση μάζα αμμωνίας θα ελευθερωθεί;
Ακόρεστο, 24,5g
**1.8 200 g υδατικού διαλύματος
χλωριούχου νατρίου 5%(w/w) προστίθενται σε 50 g υδατικού διαλύματος χλωριούχου νατρίου
7%(w/w). Ποια θα είναι η %(w/w) περιεκτικότητα του διαλύματος που θα προκύψει;
5,4%
**1.9 Σε 200
g υδατικού διαλύματος θειικού οξέος 10%(w/w) προσθέτουμε νερό μέχρι να δεκαπλασιαστεί
η μάζα του διαλύματος. Ποια θα είναι η % (w/w) περιεκτικότητα του νέου διαλύματος;
Για περισσότερες ασκήσεις εδώ
Για περισσότερες ασκήσεις εδώ
Αν σας αρεσει το αρθρο πατηστε Like στην σελιδα μας στο Facebook
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου